Мај142014

30 Креативни логоа со стрелки

arrow cover
Стрелката како дел од лого, без разлика дали е вметната во симболот или типографијата може да го збогати самото лого, посебно ако е „скриена“ и треба да се открие на втор поглед. Најчесто симболизира движење, раст, динамика, поврзаност, судир...а ако е маус поинтер е поврзано со онлајн и дигиталниот свет. На повеќе селектирав 30 логоа и логотипови кои ми фатија око :)

Мај102014

Зошто треба да соработувате со други фриленсери?

s cover
Една од најголемите грешки што секој фриленсер ја прави, посебно на почеток е што сите останати фриленсери ги гледа само како конкуренција. И ако има соработка, тоа е исклучиво со некој што лично се познава или ако биле колеги од факултет на пример. Многу погрешен пристап, а подолу ќе се потрудам да до одговорам прашањето „Зошто треба да соработувате со други фриленсери“ Одговорот накратко е 3И, или Инспирација, Искуство, Идеи.

Мај042014

Твитови на месецот (април)

april cover
Април беше месец со навистина добри твитови и беше тешко да се издвојат најдобрите. Отсега освен на твитер на мојот личен профил најголем дел од корисните линкови ќе бидат споделувани и на официјалната фејсбук страна dezenmk

Апр272014

15 нови фонтови со мк поддршка

cover
Фонт секцијата и натаму е најпосетувана и најмногу барања добивам баш за нови фонтови кои се бесплатни и со македонска поддршка. Токму затоа и сега направив селекција на 15 фонтови кои освен се тоа се навистина професионално изработени и сигурно ќе ви се најдат во најразлични ситуации и дизајни. Слободно споделувајте и пофалете ако ги искористите во ваши проекти.

Апр272014

„Филографика“ на Генис Карерас

cover
Илустраторот и фриленсер Генис Карерас од Лондон во својот проект „Philographics" графички ги претставува различните правци и движења во филозофијата во еден минималистички пристап, со крајно едноставни елементи и комбинација на чисти бои. Веќе се направени во форма на картички за во училишта и факултети а на повеќе погледнете ги сите 50 постери.

Апр232014

Креативни „пиксел“ логоа

pixel-cover
Пиксел (Pixel) е скратено од Picture Element, и во последно време како форма и стил е тренд и инспирација во графичкиот и веб дизајнот, посебно во дизајнот реклами и на логоа. Најчесто инспирирано од аркадните игри кои даваат посебен ретро ефект. На повеќе издвоив 20 од најкреативните „пиксел“ логоа.

Апр112014

10 убер минимал веб дизајни

coverimg
Минимализмот се повеќе е застапен во веб дизајнот. Moдено и чисто, посебно за архитекти, студија, дизајнери, портфолија итн. Обично со само неколку бои, а најчесто и „црно бели“ со сан серифни геометриски фонтови, без скоро никакви дополнителни ефекти. Иако на прв поглед можеби изгледа лесно за дизајн и кодирање, сепак типографијата, графичките елементи, белиот простор... се од клучно значење дали ќе му фати око на прв поглед на секој посетител. На повеќе издвоив 10 најнови минимал веб дизајни. И запомнете, Less is more ;)

Апр092014

Познати филмски постери во швајцарски минимализам

cover
Швајцарскиот минимализам и типографија како правец е развиен во раните 50-ти години на минатион век. Се карактеризира со чист пристап, јаки бои, читливост, сан серифни фонтови меѓу кои најзастапени се Хелветика и Акциденс Гротеск. Токму во овој стил дизајнерот и фриленсер Оли Мос ги преработува најпознатите култни филмови.

Апр092014

Креативен дизајн на „познати“ факти

ccover
Сигурно до сега сте налетале на некој дизајн на Truthfacts. Тоа е проект на Kind of Normal и преку минимал векторски дизајн на еден сатиричен начин се прикажани факти од секојдневието кои мора да признаеме дека се точни, или приближно точни :)
На повеќе дел од најновите дизајни од оваа година на еден куп.

Апр062014

Твитови на месецот (март)

cover
Продолжуваме и овој пат со најдобрите твитови за месец март. Корисни и практични линкови за сите фриленсери, креативци, дизајнери, програмери... Доколку нешто сум испуштил слободно пингајте или искоментирајте.

Мар272014

10 бесплатни мокапи за совршена презентација

11c

Сите добро знаеме дека една од главните компоненти на некој проект е неговата презентација. Да речеме сте дизајнирале одлична веб страна и сакате клиентот и пред да биде пуштена онлајн да види најреалистично како би изгледала, на монитор, таблет, смартфон и сл. Истото важи и за лого дизајн, и за дизајн на визит карти, и за постер и за...што и да помислите. Верувале или не, добрата презентација може да извади и до 25 проценти од вкупната оцена на клиентот. Затоа е многу важно да користите мокапи и реалистични темплејти кои лесно и брзо вашиот дизајн го „оживуваат“. Пред неколку години беа реткост, денес навистина може да се најдат многу, јас се потрудив да селектирам 10 најкорисни и се разбира бесплатни за употреба. Клик на сликите за преземање.

Мар152014

10 профи фонтови со македонска поддршка

fonts-cover
Секој дизајнер добро знае колку и да има огромен број на фонтови понекогаш е недоволно и го нема токму она што ни треба. Ова посебно важи за фонтови со кирилична, односно македонска поддршка. Одличните фонтови на Типокујна се вистинско освежување и со овие дополнителни 10 сигурно ќе ја збогатите вашата колекција. Сите 10 се бесплатни и можете слободно да ги користите. Се надевам дека ќе ви се најдат за вашите идни дизајни.

Страница 5 од 32

Copyright 2017. Сите права задржани, дозволено преземање материјали под одредени услови Creative Commons