Дек122011

Како да останете open-minded дизајнер

1

Како креативци и дизајнери многу е важно да останете open-minded, посебно во овој свет на технолошки напредок, каде секојдневно мора да се учат и прифаќаат нови трендови. Да се биде open-minded значи да се биде и толерантен и самокритичен. 5 совети како да останете open-minded.

Окт042011

Што бараат клиентите од секој фриленсер?

prva_baranja
За момент ќе се ставиме во обратна улога, т.е. во улога на клиент, да видиме на кратко како изгледа еден фриленсер од нивни агол и што всушност тие проверуваат и бараат од нас фриленсерите пред да почнат со склучување договори и стартување на проекти. Во морето од фриленсери, кое секојдневно расте, мора да се издвоиме ако сакаме да успееме. Има едно непишано правило дека успешен фриленсер не е оној со најмногу работа, туку оној кој го бие најдобар глас. Еве ќе земеме мал пример. Сте решиле да купите нов телевизор. Освен што ќе прочитате рецензии на интернет, ќе ги видите спецификациите, сепак вие голем процент во одлучувачкиот фактор давате на критиката на некој што купил ист таков и неговото искуство. Затоа на прво место би ги ставил токму препораките.

 
Авг292011

Подобрете ги вашите дизајнерски вештини

Revisions-and-Changes
Стремежот на секој човек е константно подобрување на вештините во работата. Со тоа напредувате во вашата кариера и луѓето ја препознаваат вашата работа.. Ова важи и за фриленсерите. Ако немате работа со која би добивале унапредување и нови титули, не значи дека треба сеуште да тапкате во место. Напротив, во светот на дизајнот, секогаш има нешто ново. Нови форми на изразување, нови стилови, нови компјутерски програми итн. Затоа е многу важно да ги следите новините и со тоа да ги надрградувате вашите вештини како дизајнери. Подолу се 5 кратки совети како да го направите тоа.

 
Јул182011

Dribbble - заедница за дизајнери + покана

on-dribbble
Dribbble една од најпознатите онлајн заедници за дизајнерите и девелоперите за да ги покажат своите квалитети и она на што работат секојдневно. Тоа е всушност и нивниот слоган: What are you working on?

 
Јул052011

Типични барања на (македонските) клиенти?

prva_cl
Да се биде фриленсер графички дизајнер воопшто не е лесно. Да се биде фриленсер графички дизајнер во Македонија...е тоа е веќе поим сам по себе :)
Сигурно во вашата кариера и работа до сега сте имале безброј ситуации каде македонските клиенти ве оставиле без коментар или едноставно да помислите во себе „ова не е можно“
Но, таквите ситуации во тој момент може ни изгледаат губење време и пари, за подоцна да сфатиме дека преку искуството со тие клиенти сега полесно се снаоѓате.
Ќе се обидам на кратко да споделам неколку интересни и најчести барања и изјави типични генерално за сите потенцијални клиенти, но најмногу за домашните.

 

Страница 8 од 19

Copyright 2017. Сите права задржани, дозволено преземање материјали под одредени услови Creative Commons