Фев262014

Фотографии „Времето е димензија“ на Ки Веј Фонг

cover_article
Ки Веј Фонг е концептуален фотограф од Сингапур. Фотографира претежно архитектура низ поголемите градови во Азија. Неговиот експеримент „Време во движење“ е интересен по тоа што фотографира од една точка од изгрејсонце до зајдисонце, подоцна дигитално сецкајќи ги во различни форми, прави дигитални колажи од сите фотографии, играјќи си со светлината. Транзицијата од утро до мрак е присутна на секој слој поединечно. И на крај, кога сето ова ќе се анимира во гиф, ефектот е неверојатен.

Јул262011

30 Фотографии со рефлексија

prva_ohrid
Фотографија со рефлексија е посебна категорија во фотографирањето, каде со помош најчесто на вода, но и стакло и огледала објектот или целата површина се рефлектира. На ваквите фотографии за да привлечат уште поголемо внимание им се додава сатурација, контраст или некој друг ефект. Најчесто објектите се само силуети при залез или вештачка светлина. Направив избор од најдобрите 30 фотографии со рефлексија.

 
Мар092011

Експресивно моќни портрети на Денијел Tунстал

PRVA66e6694adbe2e38cbee0959d329d3ed5
Danielle Tunstall e фотограф од Британија која е позната по своите шокантни фотографии на портрети. Реални лица со реални експресии. Најчесто на бела позадина и црно бела техника, со есктра фотошоп ефекти. Ниту еден модел не е професионално ангажиран фото модел, туку се секојдневни луѓе. Најчесто реакција на повеќето од нас пред фото објективот е да се насмееме или да покажеме некоја смешна гримаса. Денијел го прави токму обратното, сака да ги извади оние најдлабоки изрази во нас, за кои не сме ниту знаеле дека ги имаме. Им вели на моделите сакам израз како да сакаш да ме убиеш. Портретите не треба да се само убави, и да ја покажуваат нашата пријатна и фина слика, туку да со емоции, силни емоции и чувства, не само убавото лице, туку низ тоа лице да се види дури и потсвеста на една личност. Погледнете на што мислам.

 
Мар022011

Минијатурни фотографии (tilt-shift) ефект

PRVASao-Paulo-Tilt-Shift-002-550x412
Овој вид на фотографии во последно време се доста популарни. Изгледаат толку реално што понекогаш навистина помислуваме дека е дел од некој минијатурен смален свет. Инаку денес ефектот почесто се постигнува софтверски наместо хардверски. Наместо изместен фокус, посебни леќи и посебни движења со камерата за креирање минијатурна сцена, сега може „рачно“ во Фотошоп или друг софтвер за обработка на фотографии, дури само со една акција. И мобилниве сега имаат посебни апликации за автоматско креирање на минијатурни фотографии. На повеќе погледнете избор од неколку највпечатливи.

 
Фев172011

Игра со светлината

PRVA43
Светлото во фотографирањето е една од најважните компоненти. Низ неколку одлични примери ќе видиме како со помош на светлината се добиваат неверојатно атрактивни ефекти. Со долги експозиции и од неколку минути, вие имате време со извор на светлина, лед диоди, батерии, искри итн да направите ремек дела. Ако ова го правите на ѕид и во неколку бои истовремено се добива светлосен графит. Иако звучи едноставно за оваа техника да се усоврши потребно е време.

 

Страница 1 од 5

Copyright 2017. Сите права задржани, дозволено преземање материјали под одредени услови Creative Commons