Јун242011

10 уникатни дизајнерски фонтови

p
Од фонтови никогаш доста. Реченица која често се слуша меѓу дизајнерите. Изборот на фонт за било каков дизајн може да биде пресуден во сите дизајни, посебно во типографските. Секогаш во такви моменти ни фалат фонтови, сакаме комбинација меѓу 3-4 фонта и затоа често и сами правиме карактери по наша желба и потреба. Затоа денес има 10 уникатни фонтови за збогатување на вашата и така голема колекција верувам. Уникатноста лежи и во тоа што фонтовите се професионално изработени и некои од нив се одлична замена за веќе постоечки познати фонтови кои се плаќаат.

Мар222011

ТипограФонтови

PRVAxlord3.png.pagespeed.ic.fEPMp4r_28
Најпрвин да направиме една битна разлика за сите што до сега се бунеле со термините типографија и фонт. Наједноставно кажано, фонтот е дизајн на букви и карактери, додека типографијата е умешност креативно да се изменат тој фонт односно одредени карактери и глифови. Графичарите не ретко успеваат да пронајдат карактер на интересни места. Значи не само менување на распоред, големина, дебелина, кернинг...туку целосно нов концепт на дизајн, типографски дизајн. Едно е да дизајнираш фонт, а сосем друго типографија. Така на пример, типографија може да креира и цртач на графити или стрип цртач, но за да дизајнираш фонт од нула е сосем друго. Токму такви бест оф уникатни типографски ремек дела следуваат.

 
Мар182011

10 бесплатни фонта со поддршка што секој дизајнер треба да ги има

PRVAfont-dezen-nalovna-2
Ова е прва гостинска статија на дезен.мк . Во прилог се 10 одлични фонтови што секој дизајнер би требало да ги има, уште повеќе секој македонски дизајнер бидејќи фонтовите се со македонска поддршка. Целосната адаптација и обработка на фонтовите е направена од Небојша Гелевски - Бане, графичкки дизајнер и фонт манијак. Значи сите заслуги се негови, а вие кажете фала со тоа што ќе почнете да го следите на твитер, бидејќи секогаш има нешто интересно да сподели, посебно од областа на типографијата и фонтовите. Навистина се разноврсни и се надевам ќе ви помогнат во вашите дизајни. За симнување само клик на сликата.

 
Мар152011

Запознајте се со Gill Sans

PRVAgill-condensed__full

Нарекуван „Англиска Хелветика“ е првиот сан-серифен фонт со кој ќе започнам еден серијал на ДЕЗЕН со запознавање со најпознатите и најкористените фонтови на денешницата.

 
Фев032011

Калиграфија + Графити = Калиграфити

PRVA11
Пол Ренд рекол „Дизајнот е лесен, затоа е толку е сложен“. Уметноста е толку едноставна, што всушност ја прави сложена. Понекогаш гранките на уметноста сраснуваат заедно и се добива еден оригинален и уникатен спој. Деновиве многу популарен примерок за тоа е Калиграфитите. Добиена како комбинација на калиграфијата + графититите. Калиграфија е вековна традиција на пишување во Јапонската и Арапската култура. Уметноста која денес е застапена како типографија во графичкиот дизајн. Од друга страна графитите се модерна, урбана форма на уметност. Овој концепт е развиен од Нилс Мулман а.к.а Shoe . Навистина не е лесно нешто конвенционално со одредени правила и традиција да се измеша со „грубите“ ефекти на графитите. За прв пат јавно се прикажува на изложба во Амстердам во 2007-мата година. Погледнете на повеќе како изгледа сето ова.

 

Страница 4 од 5

Copyright 2017. Сите права задржани, дозволено преземање материјали под одредени услови Creative Commons